Creasta Muntilor Baiului – traseu practicabil in conditii de iarna, cu posibilitati de retragere in caz de vreme nefavorabila.

 

Ninge iar si iar peste muntele infrigurat. Vantul alunga fulgii dezorientati spre vai si dezgoleste crestele pana la firul ierbii. Unele ”picaturi” de nea se incapataneaza sa ramana la inaltime, tin cu dintii de buza prapastiei, adunandu-se in cornise din ce in ce mai mari. Uneori cad sub propria povara, alteori asteapta pana cand furia vantului trece si continua sa infrumuseteze peisajul cu liniile lor curbe, usor spiralate. Sunt zile in care soarele patrunde cu razele sale calde printre nori pana cand atinge zapada rece. In tandra dezmierdare suprafata alba se topeste usor cu sclipiri cristaline. Insa, odata cu venirea serii, astrul de foc isi stinge treptat lumina si gerul redevine stapan peste imparatia muntelui, incremenind totul in gheata. A doua zi ninge iar peste stratul alunecos, ca de oglinda. Omatul pufos, proaspat asezat si atat de indragit de oameni, ascunde acum, sub el, pericolul tacut al formarii avalanselor. Procesul se repeta in zilele urmatoare, straturile de zapada vechi fiind mereu acoperite de unele noi. Pulverul alb pastreaza in secret, cu aparenta inocenta, istoria nivologica a locului. Astfel nimeni nu poate stii cand unul dintre staturi se destabilizeaza si aluneca in vai, maturand tot ce ii iese in cale.

Norii astern zapada, vantul o modeleaza, soarele o topeste, frigul ii ingheata suprafata fara vreo regula anume si fara vreo ordine dinainte stabilita. Aceasta este vointa naturii, iar noi, oamenii, trebuie sa tinem cont de ea. De aceea va voi prezenta in acest articol un traseu pe munti domoli, pe care il parcurg in timpul iernii, cand in alti muntii mai tehnici (Bucegi, Piatra Craiului, Fagaras etc.) este anuntat risc insemnat de avalansa. Este vorba de Creasta Muntilor Baiului, din Posada pana in Azuga. Atentie! Asta nu inseamna ca Muntii Baiului nu pot forma deloc avalanse! In continuare voi descrie traseul si voi vorbi despre: pericolele pe care le poti intampina pe parcursul drumetiei, posibilitatile de retragere,  echipamentul necesar si caile de acces.

smartcapture
Zade inghetate de viscolul iernii in Muntii Baiului

Iarna, muntele are o frumusete aparte, irezistibila pentru orice iubitor de drumetie. Cei care inca nu au incercat isi vor gasi motivatia in articolul: De ce sa faci drumetii pe munte iarna? iar cei care nu au un echipament corespunzator sezonului le recomand sa citeasca: Echipament montan necesar la -20 de grade.

imag7627baiului
Zapada putina, dar -20 de grade pe Creasta Muntilor Baiului

Descrierea traseului, refugii si cabane

Muntii Baiului se afla la est de Muntii Bucegi, pe cealalta parte a Vaii Prahova. Au altitudine mai joasa, cel mai inalt varf, Baiul Mare, avand 1895 metri. Vara, pe plaiurile lor domoale si inierbate, ciobanii isi pasc oile pana sus, pe varfuri. Iarna, Creasta Muntilor Baiului gazduieste un traseu de o deosebita frumusete datorata panoramelor uimitoare asupra Bucegilor si a altor masive din jur. Drumul prin padure poate parea plictisitor celor care nu sunt interesati sa descifreze urmele lasate pe zapada de salbaticiunile mai mari sau mai mici. Dar, odata ajuns in golul alpin, albit de zapada, ai impresia ca te plimbi prin Rai. Pasesti pe omatul imaculat, adesea neatins de om, uneori cu norii sub nivelul picioarelor, alteori prin valuri trecatoare de ceata stralucind in soare, aflandu-te mereu la granita fascinanta dintre cer si pamant. Cea mai mare parte a traseului se parcurge prin gol alpin. Abia la lasarea serii vei ajunge din nou printre brazi, pe drumul de coborare. Daca te impresioneaza apusurile care astern culori vibrante peste munte, nu te grabi sa cobori, ci doar incetineste ritmul pasilor si lasa-te purtat de vraja momentului.

smartcapture
Urcare din Posada pe Creasta Muntilor Baiuluismartcapture
smartcapture
Apus de soare spre Bucegi, vazut din Muntii Baiului, in apropiere de Cabana Popasul Uriasilor.

Traseul de pe Creasta Baiului nu are dificultate tehnica, insa este accesibil doar celor antrenati deoarece este lung. Este dedicat atat incepatorilor care au o rezistenta fizica buna, cat si celor experimentati care vor sa se bucure de sport si natura pe munti mai domoli. Are aproximativ 27 km si o diferenta de nivel de 1600 m. In funtie de pregatirea fiecaruia, de pauzele facute pe traseu si de grosimea stratului de zapada, traseul poate sa dureze intre 9 si 12 ore. Marcajul de creasta este banda rosie, porneste din Posada si ajunge pana la Cabana Popasul Uriasilor. Din Saua Cazacu, traseul se continua usor spre stanga (cel care merge spre dreapta ajungand pe Muntii Neamtului, pe Culmea Patru-Orjogoaia). De la Cabana Popasul Uriasilor, marcajul se schimba in triunghi albastru si ajunge, prin padure, pana la drumul national, in Azuga. Atentie! In partea de creasta stalpii cu marcaje sunt rari!

smartcapture
Bucegii vazuti de pe Creasta Muntilor Baiului
smartcapture
Creasta Muntilor Baiului iarna

Traseul se poate face pornind din Posada si terminand in Azuga, sau invers. Personal prefer prima varianta deoarece spre finalul drumului exista Cabana Popasul Uriasilor, unde pot manca ceva cald si, la nevoie, pot ramane peste noapte. Cabana se afla chiar in locul fostei Cabane Sorica, deasupra partiei cu acelasi nume, ce coboara in Azuga. Pe traseu mai exista Refugiul Florei, aflat la iesire din padure, pe drumul de urcare din Posada. Refugiul este recent construit si este dotat cu soba si panouri solare. Aici pot ramane peste noapte cei care doresc sa parcurga traseul in doua zile, pentru a petrece mai mult timp in natura. Aceasta varianta implica suplimentarea echipamentului cu sac de dormit, izopren, arzator si vas de gatit, apa si mancare suficienta.

Dupa cum am spus si mai sus, iarna schimba infatisarea muntelui dupa bunul sau plac, asa ca este necesar ca, inainte de a porni in drumetie, oricat de usoara ar parea ea, sa ne informam despre: vremea din ziua traseului (preferabil si cea din zilele anterioare), buletinul nivologic, avertizarile salvamontistilor si pericolele eventuale ale rutei parcurse.

imag0116baiului
Priveliste din Muntii Baiului, in apropiere de Cabana Popasul Uriasilor

img_1042baiului

Pericole pe care le poti intampina parcurgand Creasta Muntilor Baiului iarna.

Avalansele si cornisele. Chiar daca sunt munti domoli si au o altitudine mica, asta nu inseamna ca nu pot forma cornise si avalanse, chiar daca acest lucru se intampla mai rar decat in alti munti mai tehnici. De aceea, cand pornesti la drum trebuie sa fii pregatit mental pentru eventualitatea in care va fi nevoie sa te intorci. Am urcat de numeroase ori in Creasta Muntilor Baiului pe timp de iarna si am observat ca, daca ninge mult, in special in lunile ianuarie si februarie, zapada se acumuleaza in strat gros in zona Varfului Baiul Mare. De asemenea, am gasit cornise intre varfurile Baiul Mic si Baiutul. Exista si un drum care merge pe sub creasta, insa acesta poate fi folosit doar daca nu este multa zapada pe varfuri, altfel exista posibilitatea sa porneasca avalansa de deasupra ta.  De aceea este de preferat sa urmezi linia crestei, chiar daca asta inseamna sa urci si sa cobori mai mult. Daca nu esti sigur de stabilitatea zapezii, mai bine te intorci pe acelasi drum sau cobori pe o muchie laterala.

img_1136baiului
Placa de vant in Muntii Baiului

Vremea nefavorabila. Cea mai mare parte a traseului se desfasoara in regiunea de gol alpin, ceea ce inseamna ca, in caz de intemperii,  esti departe de adapostul padurii. Pe timp de iarna, in Muntii Baiului, ceata iti poate crea cele mai mari probleme. De ce? Pentru ca indicatoarele sunt rare, urmele pasilor sunt adesea sterse din cauza vantului, cornisele nu se mai vad si poti calca pe una dintre ele, nu mai ai vizibilitate asupra zonele cu potential de avalansa, deci te poti afla in imposibilitatea de a te orienta. Pentru a evita o astfel de situatie este bine sa ai la tine o aplicatie GPS instalata in telefon si traseul incarcat in ea. Poti descarca traseul parcurs de mine aici. Un alt pericol il constituie vantul. Acesta poate sa bata cu putere la altitudine mare si se poate inteti pe parcursul zilei. Chiar daca esti o persoana rezistenta la frig, un vant prea puternic are capacitatea de a da jos din picioare. In asemenea situatii este de dorit sa cobori cat mai repede pe cel mai apropiat traseu de retragere.

smartcapture
Explozie de culoare vazuta din Muntii Baiului spre Bucegi

Gheata. Creasta Muntilor Baiului este neimpadurita si adesea suflata de vanturi. Astfel, uneori, suprafata zapezii, incalzita de soare pe parcursul zilei, ingheata pe timpul noptii, cand temperaturile scad. Acelasi efect, asupra stratului de omat, il are si un viscol neasteptat. De aceea este necesar sa ai in rucsac coltari sau snowline-uri pe care sa le folosesti in cazul in care suprafata devine alunecoasa.

img_1123
„Ratuste de zapada” – s-au format dupa ce viscolul a sculptat zapada in jurul urmelor de pasi.

Venirea noptii. Traseul dureaza intre 9 si 12 ore in functie de pregatirea fiecaruia si de conditiile intalnite pe teren. Iarna se intuneca devreme asa ca ai grija sa calculezi corect orele de lumina sau sa fii pregatit sa inchei traseul la lumina lanternei frontale. Noi pornim in traseu la rasaritul soarelui pentru a ne bucura de cat mai multe ore de lumina.

smartcapture

smartcapture
Creasta Muntilor Baiului in lumina calda a apusului

Posibilitati de retragere din Creasta Muntilor Baiului

Fie ca vremea este nefavorabila, fie ca zapada nu iti permite sa inaintezi ori pur si simplu vrei sa mai scurtezi traseul deoarece te prinde noaptea, exista numeroase variante de retragere spre localitati. Unele dintre aceste sunt marcate, altele sunt doar poteci ciobanesti. Regula este ca, la nevoie, gasesti o poteca pe orice muchie laterala a muntelui, iar aceasta te duce catre o localitatate. Important este sa nu te ratacesti. De aceea este bine sa ai o harta incarcata intr-o aplicatie GPS, pe telefonul tau. Voi prezenta in ordine, dinspre Posada spre Azuga, drumurile care coboara din Creasta Muntilor Baiului spre localitatile de pe Valea Prahovei.

  1. Din Varful Razoarele (1520 m) pana in Halta Valea Larga (traseu nemarcat). Din Creasta Baiului se coboara spre stanga, aproximativ 50 de metri diferenta de nivel, pe o poteca ciobaneasca pana se intalneste drumul forestier care coboara pe muchie. Acesta face la dreapta prin padure apoi coteste spre stanga catre localitate. Fara harta si GPS drumul este usor de ratacit.
  2. Din Varful Mierlele (1654 m), prin varful Gagu Mare, spre Sinaia (traseu nemarcat).Din Creasta Baiului se face stanga spre varful Gagu Mare (1578 m). Chiar inainte de varf, se desprinde usor spre dreapta o poteca ciobaneasca care coboara pe langa linia padurii, pe partea dreapta. La capatul golului alpin aceasta intra in padure si merge chiar pe muchie pana in Sinaia.
  3. Din Varful Piscul Cainelui (1645 m) pana in Sinaia (traseu marcat cu punct albastru). Poteca coboara spre stanga prin gol alpin si prin padure.
  4. Din Varful Baiul Mare (1895 m), pe Culmea Cumpatu, spre Sinaia sau spre Poiana Tapului (traseu nemarcat). Din Creasta Baiului se coboara spre stanga si se merge pe muchie pana la Varful Cumpatu (1651 m). De aici exista doua variante: se coboara spre stanga, prin gol alpin apoi prin padure, pe coama pana in Sinaia sau sa coboara pe drumul de masina din dreapta catre Poiana Tapului. Fara harta si GPS drumul poate fi usor de ratacit.
  5. Din Varful Baiutul (1526 m) pana in Busteni (traseu marcat cu cruce rosie). Se coboara din Creasta Baiului spre stanga, pe Culmea Zamora, pana la capatul golului alpin si se continua traseul pe drumul de masina ce coboara spre stanga. Este de preferat sa ai harta si GPS pentru ca in apropiere de localitate drumul se intersecteaza cu alte forestiere si te poti dezorienta. Totusi, traseul acesta de retragere este la fel de lung ca cel ramas spre Azuga.
  6. De la Cabana Popasul Uriasilor se poate cobora direct pe partie spre Azuga. Astfel se ajunge in localitate in aproximativ jumatate de ora, iar de la baza partiei pana la gara se mai fac inca 30 de minute. Aceasta varianta este potrivita pentru cei care se tem de mersul prin padure noaptea.
img_1161baiului
Pe traseul de retragere din Creasta Muntilor Baiului spre Sinaia

img_1183baiului

img_1185baiului
Varful Costila la amurg, vazut din Muntii Baiului.

Cai de acces in traseu si de revenire in punctul initial

In Posada se poate ajunge cu trenul regio pana in Halta Posada (alte trenuri nu opresc acolo) sau cu masina personala. Locuri de parcare se gasesc in fata Muzeului Cinegetic Posada, aflat chiar langa drumul national. Traseul prin padure incepe unde se termina drumul care trece prin spatele muzeului ori la 500 de metri pe DN de la muzeu spre Bucuresti, chiar inainte de podul care trece peste Valea Florei. Pentru a ajunge din Halta Posada in drumul national, cum priviti spre acesta, mergeti spre stanga, pe aleea cu scari.

La finalul traseului montan, cand ajungi din nou in drumul national, mergi pe acesta spre dreapta, aproximativ 500 de metri, apoi faci stanga pentru a ajunge in Gara Azuga. De aici, daca trebuie sa revii la masina, poti lua un tren spre Posada sau un taxi. Nu uita ca doar trenurile regio opresc in Posada!

img_1188baiului

img_1186baiului

Echipament necesar pentru drumetie de o zi

  • Haine groase specifice conditiilor meteorologice: bluza sintetica, polar, colanti, geaca si pantaloni Gore-Tex, pufoaica, parazapezi, caciula, eventual cagula, manusi impermeabile;
  • Bocanci de iarna, parazapezi, coltari potriviti bocancilor/ snowline-uri, piolet/ bete de drumetie;
  • Ochelari de soare si crema de protectie UV.
  • Apa sau ceai in termos, pentru a nu ingheta la frig;
  • Mancare uscata care poate fi mancata din mers (fructe uscate, sandvisuri etc.);
  • Harta si/ sau aplicatie GPS cu traseele incarcate.
  • Frontala si baterii.

 

Text si fotografii: Georgiana Modrescu

8 gânduri despre „Creasta Muntilor Baiului – traseu practicabil in conditii de iarna, cu posibilitati de retragere in caz de vreme nefavorabila.

Lasă un comentariu