Trasee in Muntii Fagaras de la Piscul Negru la peste 2500 de metri

Fie ca esti incepator, fie ca iti plac aventurile montane mai provocatoare, vei gasi in acest articol trasee care au diferite nivele de dificultate. Mergand pe ele vei descoperi spectaculoasa lume a Muntilor Fagaras, de la poalele impadurite si scaldate de izvoare pana la stancile lipsite de vegetatie si bantuite adesea de nori.

Piscul Negru este un mic complex de pensiuni, cladiri si o manastire, construite de-o parte si de alta a Transfagarasanului (DN7C), situat la 12 km mai sus de Lacul Vidraru, de-a lungul apei Paraului Capra. In zona exista posibilitatea de a campa langa masina, in locuri special amenajate. Din Piscul Negru, aflat la altitudinea de 1200 m, se poate urca pe trei dintre varfurile de peste 2500 de metri din Muntii Fagaras: Lespezi, Caltun (numit si Cornul Caltunului) si Negoiu, sau se poate vizita Lacul Caltun aflat la 2136 m. Am sa descriu in cele ce urmeaza fiecare varianta de traseu in parte. Poti urmari harta si descarca track-urile aici.

IMAG1406negoiu
De la Piscul Negru spre Lacul Caltun, pe langa apa Paraului Capra
  1. Piscul Negru (1200 m) – Lacul Caltun (2136 m) – retur

Durata: 6 ore

Diferenta de nivel aproximativa: +900 m/ -900 m

Distanta: 12 km

Nivel de dificultate: usor – mediu

Descriere: Traseul incepe unde se termina drumul de masina, care trece prin fata manastirii, si este marcat cu triunghi albastru. El urca lin, de-a lungul paraului, prin padurea umbroasa, traverseaza apa pe un pod care nu inspira prea multa incredere si iese la lumina soarelui, oferindu-ti primele privelisti splendide ale locului. Pe timp de vara, din peretii stancosi ce abunda in vegetatie, curg cascade incantatoare. Abia dupa ce vei traversa pentru a doua oara apa, pe o punte ascunsa de arbusti, sau sarind din piatra in piatra peste parau, urcarea va deveni mai solicitanta. Poteca trece printre jnepeni si tufe de afin. In luna august, cand se coc delicioasele fructe de padure, este de preferat sa mai socotesti o ora in plus la traseu pentru a te bucura din plin de acestea. Intreaga zona este un paradis salbatic, imbibat in verde si scaldat in izvoare. Mai sus, cu cat te apropii de Lacul Caltun, cu atat muntele isi schimba infatisarea, iarba este acoperita cu bolovanii macinati de vanturi, inghet si ploi, desprinsi din piscurile stancoase de deasupra. Urcusul pare interminabil, mai ales in zilele caniculare de vara, insa, cand te astepti mai putin, atunci iti apare in fata privelistea racoroasa a Lacului Caltun, alaturi de care se gaseste si refugiul cu acelasi nume (cel vechi, caci cel nou este putin mai sus de lac, pe partea dreapta, cum privesti spre Varful Laitel). Daca doresti sa urci pe Varful Negoiu in doua zile, ai putea sa campezi in zona Lacului Caltun si sa-ti incepi ascensiunea a doua zi. Detalii despre traseu gasesti la punctul urmator.

Important! Apa potabila se gaseste la 15 minute mai jos de Lacul Caltun, in apropiere de indicatorul cu sageti, unde apa izvoraste direct din pamant (vezi harta).

IMAG1421negoiu
De la Piscul Negru spre Lacul Caltun prin vegetatia luxurianta
IMAG1423negoiu
Peisajul devine stancos in apropiere de Lacul Caltun
IMAG1472negoiu
Lacul Caltun si Refugiul Caltun (cel vechi)
  1. Piscul Negru (1200m) – Lacul Caltun (2136 m) –Strunga Doamnei – Varful Negoiu (2535 m) – retur 

Durata: 9 ore

Diferenta de nivel aproximativa: +1300 m/ -1300 m

Distanta: 18 km

Nivel de dificultate: mediu – dificil

Descriere: Din Piscul Negru pana la Lacul Caltun am descris traseul la punctul anterior. De la Lacul Caltun la Varful Negoiu, peisajul se schimba radical fata de cel anterior, fiind preponderent stancos si abrupt, si dezvaluie privelisti uimitoare asupra Crestei Fagarasului. Primul pas este sa urci printre lespezile imensele, marcate cu banda rosie, pana in Portita Caltunului. Acesta este un punct de belvedere deosebit asupra zonei: privind in urma vei vedea caldarea graciara cu lacul, abruptul spectaculos al varfurilor Lespezi si Caltun si continuarea crestei spre Varful Moldoveanu, iar uitandu-te inainte vei observa potecuta firava ce traverseaza panta plina de grohotis, strajuita de stanci impunatoare, pe care vei merge spre Strunga Doamnei. Denumirea ei pare sa-i incurajeze pe drumeti, insa Strunga Doamnei trebuie parcursa cu prudenta, ea fiind abrupta si amenajata cu lanturi. Marcajul prin strunga este banda galbena si continua pana la Varful Negoiu, pe poteca aeriana, printre bolovani, lespezi si grohotisuri. Bucuria de a ajunge pe Negoiu este dubla, pe de o parte faptul ca ai reusit sa te cateri printre ghearele stancoase ale muntelui si sa ajungi atat de sus, iar pe de alta parte faptul ca poti privi Creasta Fagarasului asemeni unui vultur care zboara la inaltime, printre nori. Vei experimenta un minunat sentiment de libertate. Revenirea la Piscul Negru se face pe acelasi traseu, deci este de dorit sa pastrezi energie si pentru coborare.

Atentie! Chiar si pe timp de vara, in luna iunie, in apropierea varfului se mai gaseste zapada. Traseul nu este recomandat pe vreme nefavorabila, fiind expus la vant si descarcari electrice, iar iarna este interzis! Apa potabila se gaseste la 15 minute mai jos de Lacul Caltun, in apropiere de indicatorul cu sageti, unde apa izvoraste direct din pamant (vezi harta).

IMAG1387negoiu
Coborare pe lespezi stancoase din Portita Caltunului spre Lacul Caltun
IMAG1384negoiu
Lacul Caltun vazut din Portita Caltunului
IMAG1380negoiu
Coborare din Strunga Doamnei spre Portita Caltunului
IMAG1373negoiu
Strunga Doamnei
IMAG1367negoiu
Portiuni cu zapada, la sfarsit de iunie, inainte de Varful Negoiu
  1. Piscul Negru (1200m) – Stana Lespezi – Varful Lespezi (2522 m) – Culmea Podeanu – Stana Lespezi – Piscul Negru

Durata: 8 ore

Diferenta de nivel aproximativa: +1300 m/-1300 m

Distanta: 14 km

Nivel de dificultate: mediu

Descriere: Traseul incepe din parcarea de langa Cabana Piscul Negru, prin padure, pana la Stana Lespezi, apoi continua pe Piciorul Lespezilor, in urcare continua, prin gol alpin. Marcajul este punct rosu. Desi urca la aproximativ aceeasi altitudine ca cea a Varfului Negoiu, traseul pe Varful Lespezi nu este deloc expus si nici nu are portiuni stancoase dificile, insa presupune rezistenta fizica la efort, deoarece cararea este mereu ascendenta, iar diferenta de nivel relativ mare. Vara, cand rododendronul este inflorit, muntele capata culoare, facand ca rocile terne ale Fagarasului sa devina mult mai atractive pentru drumetii iubitori de frumos. Pe tot parcursul sau te poti bucura de peisaje ample, dar punctul culminant in aceasta privinta in vei gasi cand vei ajunge pe varf. De aici poti arunca o privire direct spre Lacul Caltun, aflat la aproape 400 de metri sub picioarele tale – o adevarata piscina glaciara, sau te poti uita spre varfurile Caltun si Negoiu, care se inalta semete catre soare, cu piscurile lor asprite de vant si spalate de furtuni. Intoarcerea se poate realiza pe acelasi traseu sau prin Valea Lespezi (continuand marcajul punct rosu) ori prin Muchia Podeanu (marcaj: banda albastra pana in Saua Podeanu, apoi cruce rosie pana la Stana Lespezi). Pentru cei cu experienta in catarare, traseul poate continua spre Varful Caltun pe o portiune nemarcata. Aflati detalii la punctul urmator.

Important! Traseul de la Piscul Negru pana pe Varful Lespezi nu este recomandat iarna persoanelor neexperimentate, deoarece, din cauza zapezii, poate necesita echipament tehnic, (coarda, hamuri, coltari, piolet) pe o portiune aflata la jumatate de ora de varf. Pe vreme nefavorabila traseul poate fi expus la vant si descarcari electrice. Apa se gaseste la Stana Lespezi.

IMAG1239negoiu
Varful Lespezi vazut de pe Piciorul Lespezilor
IMAG1258negoiu
Urcare din Piscul Negru pe Piciorul Lespezilor
IMAG1292negoiu
Lacul Caltun vazut de pe Varful Lespezi
IMAG1329negoiu
In mijloc se vede Varful Caltun (Cornul Caltunului) iar in dreapta Varful Negoiu
  1. Piscul Negru (1200 m) – Varful Lespezi (2522 m) – Varful Caltun (2510 m) – Caldarea Berbecilor (aprox. 2180 m) – Varful Negoiu (2535 m) – Strunga Doamnei – Lacul Caltun (2136 m) – Piscul Negru

Durata: 11 ore

Diferenta de nivel aproximativa: +1650 m/ -1650m

Distanta: 19 km

Nivel de dificultate: dificil. De pe Varful Lespezi pe Varful Caltun sunt portiuni tehnice si nu exista marcaj, insa se poate renunta la aceasta parte a traseului, coborand direct in Caldarea Berbecilor.

Descriere: La punctul anterior am descris traseul care pornespe de la Piscul Negru si ajunge pe Varful Lespezi. De aici se poate ajunge mai departe,pe Varful Caltun, insa fara marcaj. Exista doua variante de a ajunge: prima ar fi sa urmezi linia crestei, descatarand stancile abrupte ale Varfului Lespezi  si apoi sa urci pe  Varful Caltun, iar a doua ar fi sa cobori aproximativ  cinci minute spre Saua Lespezilor si sa mergi in directia Varfului Caltun pe sub Varful Lespezi, pana ce ajungi in saua dintre ele. Nu exista o poteca clara pe aceasta portiune. Urcarea in sa se face printr-un horn (care poate sa fie acoperit cu zapada chiar si vara), iar apoi se urca pe creasta spre Varful Caltun.

Pentru a continua traseul spre Varful Negoiu, trebuie sa revii pe Varful Lespezi, sa cobori in Saua Lespezilor, apoi sa mergi in unghi de 30 de grade fata de traseu, pe curba de nivel, spre Caldarea Berbecilor, pana ajungi la izvorul din vale. Aici vei intalni banda albastra care te va scoate in apropiere de iesirea din Strunga Doamnei. Este bine ca pe aceasta zona mai slab marcata sa ai traseul incarcat pe GPS sau sa ai in grup o persoana ca l-a mai parcurs. Daca simti ca ai suficienta energie, poti urca pe Varful Negoiu, mergand pe banda galbena spre stanga, daca nu, facand drapta, pe acelasi marcaj, te poti intoarce la Piscul Negru, pe la Lacul Caltun. Descrierea detaliata a acestei portiuni o gasesti la punctul 2.

Atentie! Traseul este interzis iarna si nu este recomandat pe vreme nefavorabila, existand posibilitatea de a fi expus la vant puternic si descarcari electrice! Apa se gaseste la izvorul din Caldarea Berbecilor.

IMAG1306negoiu
Spre Varful Caltun pe sub Varful Lespezi
IMAG1316negoiu
Varful Caltun (sau Cornul Caltunului)
IMAG1330negoiu
Intoarcere de pe Varful Caltun
IMAG1337negoiu_1
Caldarea Berbecilor
IMAG1347negoiu
Urcare spre Negoiu din Caldarea Berbecilor

Despre alte drumetii in salbaticia Muntilor Fagaras puteti citi:

Varful Moldoveanu – excursie de o zi prin cele mai spectaculoase peisaje alpine ale Romaniei

Tabara de baza: Valea Rea ( ziua 1)

Ce trebuie sa stii daca vrei sa parcurgi Creasta Fagarasului

Text si fotografii: Georgiana Modrescu

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s